Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Δάνεια σε CHF: Ξεκάθαρο 291ΑΚ

Το άρθρο 291 του Αστικού Κώδικα λέει επί λέξει:

"Άρθρο 291 - Παροχή σε ξένο νόμισμα 
Όταν πρόκειται για χρηματική οφειλή σε ξένο νόμισμα που πρέπει να πληρωθεί στην Ελλάδα, ο οφειλέτης, αν δεν συμφωνήθηκε το αντίθετο, έχει δικαίωμα να πληρώσει σε εγχώριο νόμισμα με βάση την τρέχουσα αξία του ξένου νομίσματος στο χρόνο και τον τόπο της πληρωμής."

O παραπάνω κανόνας, ο οποίος σημειώνω, ότι δεν είναι αναγκαστικό δίκαιο, αποτελεί το βαρύ όπλο των τραπεζών, στη δικαστική τους μάχη να διασώσουν τον ΓΟΣ για την χορήγηση δανείων σε CHF.

Δηλαδή, οι τράπεζες λένε, ότι εφόσον με τον Όρο των δανείων επαναλαμβάνεται διάταξη Νόμου, έστω κι αν δεν είναι αναγκαστικού δικαίου, ο Όρος δεν μπορεί να ελεγχθεί από άποψη καταχρηστικότητας.

Μέχρι τώρα αντιδρούσα. Έγραφα ολόκληρες σελίδες προσπαθώντας να εξηγήσω, για ποιους λόγους δεν ισχύει το 291 ΑΚ για τα δάνεια σε CHF.

Αλλά μόλις σήμερα, ένας καλός φίλος κι εντολέας μου, μου ζήτησε να του πω την άποψή μου στην παρακάτω ρύθμιση, που του πρότεινε η τράπεζα.

Μόλις είδα αυτό που θα δείτε παρακάτω, στην εικόνα, πείστηκα. Ναι, πείστηκα. Ναι, εφαρμόζεται το 291 ΑΚ. Ναι, είναι οφειλή σε ξένο νόμισμα. Και ο Όρος είναι δηλωτικός.

Να δείτε και μόνοι σας.


Σας διαβεβαιώνω ότι έτσι ακριβώς είναι, όχι μόνο η προτεινόμενη ρύθμιση αλλά και η αρχική σύμβαση του δανείου. Ορίζει το ποσό του δανείου σε ευρώ, αλλά η οφειλή υπολογίζεται σε CHF. 

Τι;;;

Τι εννοείτε ότι το δάνειο είναι σε ευρώ, δηλαδή σε εθνικό νόμισμα;;;

Τι εννοείτε ότι έχουμε το παράδοξο άλλο να είναι το νόμισμα του δανείου κι άλλο να είναι το νόμισμα των παρεπόμενων απαιτήσεων;;;

Τι εννοείτε ότι αυτό δεν είναι δάνειο συναλλάγματος αλλά δάνειο με ρήτρα αξίας νομίσματος;;;

Αστειότητες!
Ναι, μάλιστα! 
Αστειότητες!!!

Εγώ εφεξής συντάσσομαι με το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. 
Δηλωτικός ο Όρος;;;
ΔΗΛΩΤΙΚΟΣ!

Ακόμα κι αν μου πουν ότι πετάει ο γάϊδαρος, "Πετάει!" θα αναφωνήσω και εγώ. Και θα προσδιορίσω και το μοντέλο σε υπερηχητικό Concorde!

Γελάνε και τα τσιμέντα.
Αλλά καταστρέφονται άνθρωποι...



ΥΓ1: Η ανάρτηση είναι προφανώς ειρωνική και προς γνώση των αρμοδίων.


1 σχόλιο:

Γιάννης Αννουσάκης είπε...

Μάριε ξέρεις πολύ καλά ότι τα λεγόμενα δάνεια ελβετικού είναι : ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ εκ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ. Το ακ 291 πληρωμής στην ισοτιμία της ημέρας της δόσης δεν περιλαμβάνει : ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ εκ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ. Ο στροβιλισμός των όρων των συμβάσεων, επιφέρει την έκπτωση του ακ291 από το αιτητικό των δικογράφων τους. Η αποσύμπλεξη του στροβιλισμού είναι το ιδού η Ρόδος εσάς των δικηγόρων.

Δημοσίευση σχολίου

de jure app