Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ιστορικές μνήμες, ενόψει πολυνομοσχεδίου

1990:
Το 1990 μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Σόιμπλε, Υπουργός Εσωτερικών της Δυτικής Γερμανίας, με μια συμφωνία 800 σελίδων ιδρύει Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με το όνομα Treuhand. Στο ταμείο "Treuhand", πέρασαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας, εκτιμώμενης αξίας περίπου 1,2 τρις μάρκων. Το 1994 το Ταμείο κλείνει. Στα βιβλία του αναφέρεται έλλειμμα 260 δις μάρκα και οι πωλήσεις ΟΛΩΝ των περιουσιακών στοιχείων της Ανατολικής Γερμανίας φαίνεται ότι απέφεραν μόλις 50 δις μάρκα.

Στα 4 χρόνια που λειτούργησε η Treuhand:
1. Περίπου 3.700 εργοστάσια της Ανατολικής Γερμανίας έκλεισαν.
2. Η ανεργία τριπλασιάστηκε και χάθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
3. Ένα από τα καλύτερα εκπαιδευμένα ανθρώπινα δυναμικά στον κόσμο, οι νέοι της Ανατολικής Γερμανίας, ωθήθηκαν σε οικονομική μετανάστευση.
4. Περίπου 8.500 δημόσιες εταιρείες άλλαξαν χέρια μέσα σε μια νύχτα, συχνά για λίγες χιλιάδες μάρκα.

5. Χιλιάδες ακίνητα "φιλέτα", στρατώνες, ορυχεία πουλήθηκαν για ψίχουλα ή απογυμνώθηκαν από τις μηχανές τους μέσα σε λίγες ώρες.
Αλλά το πιο ωραίο είναι ότι και τότε, αυτό παρουσιάστηκε ότι ήταν 
"ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ".


2016
Ο Τσίπρας ιδρύει ταμείο αποκρατικοποιήσεων σε συμφωνία με τον Σοϊμπλε (ως Υπουργό Εξωτερικών, πια, της Γερμανίας, στις περσινές διαβουλεύσεις μετά το δημοψήφισμα) στο οποίο θα περάσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου.

Κάθε ομοιότητα είναι εντελώς τυχαία.
Όπως, υποθέτω, τυχαίο θα είναι και κάθε όμοιο αποτέλεσμα.

ΥΓ: Τα στοιχεία για την Treuhand και το έργο της είχαν δημοσιευτεί από την κα Νάντια Βαλαβάνη (μετέπειτα Υπουργό της κυβέρνησης Σύριζα) στις 15-07-2012 σε άρθρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας "Η ΑΥΓΗ". Επίσης, στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί, στις 20-07-2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σύριζα, στην ενημερωτική ιστοσελίδα TVXS.gr, συμφερόντων Στέλιου Κούλογλου (νυν και εν ενεργεία Ευρωβουλευτή του Σύριζα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

de jure app